Poslepu.cz na novém URL

Od ledna 2014 najdete blog na adrese poslepu.cz.

úterý 11. září 2012

Osnovy fulltextového vyhledávání Seznamu pomáhají i přístupnosti

Osnovy fulltextového vyhledávání Seznamu vám pomohou nejen zvýšit míru prokliku, ale i zlepší přístupnost. O co jde?

Pokud uvedete dostatečné množství oddílů textu na stránce rozumnými (smysluplnými) nadpisy, z nadpisů uděláte kotvy (přiřadíte jim jednoznačné ID) a odkážete na ně pomocí vnitřních odkazů ve zdrojovém HTML kódu stránky, pak se výběr odkazů na podkapitoly zobrazí v přirozených výsledcích vyhledávání na Seznamu. Vyzkoušejte si to například na dotazu [freddie mercury site:wikipedia.org]

A jak s tím souvisí přístupnost?

O tom, že správné vyznačování nadpisů patří dnes k základním kamenům přístupnosti, netřeba hovořit. Pokud jste doposud nadpisy na stránce moc neřešili, pak s příchodem osnov máte o důvod víc se jimi zabývat a smysluplné nadpisy na stránce používat. Způsob, jakým se osnovy tvoří, je také přínosný pro uživatele, kteří ovládají počítač pouze z klávesnice, ale nemají k dispozici žádnou asistivní technologii, která by jim umožnila rychlý a efektivní pohyb po stránce. Možnost rychlého přesunu na jednotlivé části stránky tedy určitě přivítají. Dalším benefitem je pak jednoznačně strukturování textu, kdy se u takto vytvořeného textu dá předpokládat, že bude pro návštěvníky přehlednější a čitelnější.

Jak na osnovy?

  • Umístěte krátké a výstižné nadpisy nad jednotlivé části stránky.
  • Každému nadpisu přiřaďte jednoznačné ID.
  • Na nadpisy odkažte pomocí odkazů uvnitř samotné stránky.

Osobně jsem velmi rád za další pěkný a praktický příklad toho, jak je přístupnost velmi úzce provázána s dalšími oblastmi tvorby webu.

Související odkazy

Žádné komentáře: