Poslepu.cz na novém URL

Od ledna 2014 najdete blog na adrese poslepu.cz.

pondělí 19. srpna 2013

Jak na přístupnost CAPTCHA? CAPTCHA Help nebo petice?

O tom, že CAPTCHA je problém nejen pro uživatele se zrakovým postižením, asi netřeba psát. V uplynulých dnech jsem zaregistroval hned dvě aktivity, které se snaží s CAPTCHA vypořádat. Pojďme se na ně alespoň krátce podívat.

CAPTCHA Help

Pod anglickým názvem se skrývá ryze česká služba, provozovaná sdružením CZ.NIC. CAPTCHA Help navazuje na projekt Dobrý kód Petra Závodského a nabízí lidem se specifickými potřebami možnost zaslat operátorovi služby obrázek s CAPTCHA. Operátor kód rozpozná a obratem jej uživateli pošle v dobře čitelné podobě. Před používáním služby je nutné se zaregistrovat a prokázat provozovatelům (například zasláním slenu průkazu TP, ZTP či ZTP/P) oprávněnost využívání této služby.

Jak je obecně známo, CAPTCHA je velmi často vážnou překážkou v přístupnosti nejen pro uživatele se zdravotním postižením. Služba proto není určena jen pro držitele ZTP/P, ZTP nebo TP. Pokud uživatel nechce přikládat sken průkazu anebo podobný průkaz vůbec nemá, může sám navrhnout způsob prokázání totožnosti a skutečnosti, že potřebuje službu využívat, resp. že má potíže s CAPTCHA. Primárním smyslem registrace je zabránění zneužívání nebo blokování služby.

Snahou vývojářského týmu je službu dále vylepšovat, proto je jeho dalším krokem větší automatizace služby a úpravy vedoucí k lepšímu uživatelskému prožitku. Aktuálně je ve vývoji doplněk pro Google Chrome, po jeho otestování by pak měly být vytvořeny verze pro další prohlížeče (Internet Explorer, Firefox a Operu).

Provozovatelům služby držím palce a přeji hodně štěstí.

Další informace lze najít přímo na stránkách služby CAPTCHA Help nebo v článku Nové projekty CZ.NIC pomohou s CHAPTCHA kódy a posílí bezpečnost webových aplikací.

It's time to finally kill CAPTCHA

Naprosto odlišným způsobem na vyřešení problémů s přístupností CAPTCHA jde Wayne Hawkins. Připravil petici s výzvou za odstranění CAPTCHA, pro niž chce sehnat několik tisíc podpisů a kterou má následně v plánu zaslat CEO společností jako Google, Microsoft či Facebook.

S ohledem na to, kolik mají služby těchto společností uživatelů, si nejsem jist, zda se peticí s řádově tisíci podpisy bude vůbec někdo zabývat. Na druhou stranu - obzvlášť v USA je tlak na bezproblémovou přístupnost produktů či služeb čím dál větší, velké firmy (Facebook, Google či Apple) mají vlastní interní týmy, které se přístupnosti věnují, takže je možné, že tato petice bude spouštěcím elementem pro vyřešení problémů s CAPTCHA.

Já jsem petici podepsal, tak uvidíme, zda se podaří sehnat dostatek podpisů a něco se v této oblasti začne dít.

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Captcha je jen způsob, jak rozlišit člověka od stroje. Aby zlí lidé nemohli pomocí skriptů zakládat miliony účtů a vkládat miliony kusů umělého obsahu, většinou s vidinou vlastního obohacení.

Jaká je alternativa? Prokázat se ověřenou identitou (tj. "internetová občanka"). Chceme to?

Nevýhoda opravdové identity je, že máte jen jednu. Pokud by servery přijímaly jen jakousi občanku a člověk se (třeba omylem) dostal na "seznam nežádoucích", mohl by jít skočit z mostu.

Anonymní řekl(a)...

Dobrý večer.

Zrovna procházím své aktuální RSS kanály o nových příspěvcích k přístupnosti.

Jen jako doplňující pohled k věci bych upozornil na příspěvek na fóru k sitepoint.com,
kde autor uvádí určité možné modifikace, resp. alternativy, a obhajuje je i v další diskuzi.
(http://www.sitepoint.com/forums/showthread.php?1161983-Time-to-Kill-CAPTCHA&s=d446f465f34e665c3e0f3749893bfeae&p=5558003)

Tuším velkým nepřítelem Captcha je Karl Groves, který si dal i práci, aby ukázal, jednak že tato metoda odfiltrování botů zdaleka není tak účinná, a předkládá své alternativy.
(www.karlgroves.com)

Obecně si myslím, že metoda, která s cílem zabránit nějakému zneužití čehokoli, "odfiltrovává" i seriozní návštěvníky je prostě chybná, a mělo by se hledat jiné řešení.

Zdravím
Martin