Poslepu.cz na novém URL

Od ledna 2014 najdete blog na adrese poslepu.cz.

sobota 1. června 2013

Zaostřeno na Focus

Freedom Scientific nedávno představil novou řadu oblíbených braillských řádků (či chcete-li displejů nebo zobrazovačů) Focus Blue. Braillské zobrazovače Focus jsou nabízeny ve třech velikostech - 14, 40 a 80 znaků a mezi jejich přednosti určitě patří:

  • kompaktní design a nízká hmotnost,
  • braillská klávesnice s osmi klávesami (plus mezerník) ve stylu obouručního Pichtova psacího stroje,
  • ergonomicky uspořádaná ovládací tlačítka na přední hraně,
  • praktická navigační tlačítka na obou koncích řádku,
  • upravitelné nastavení tvrdosti braillských bodů,
  • vestavěné lithium-iontové akumulátory s kapacitou 20 hodin provozu,
  • připojení k počítači prostřednictvím USB kabelu nebo bezdrátově pomocí Bluetooth,
  • velmi příznivá cena.

Co se mi na Focusech velmi líbí, je mimo jiné jejich univerzální použití. Řádky jsou podporovány všemi standardními odečítacími programy pro Windows (v čele se screen readerem JAWS, který patrně nejlépe využívá všech jejich možností), lze je však rovněž použít s přístroji firmy Apple s operačními systémy Mac OS X resp. iOS 6 (zahrnující populární iPhone, iPad či iPod Touch) nebo též s mobilními telefony s odečítacími programy Mobile Speak a Talks. Uživateli si tedy může jeden řádek připojovat k různým zařízením dle potřeby.

Modelová řada Focus Blue cílí na obě hlavní skupiny uživatelů - uživatele PC a uživatele přenosných zařízení a reaguje i na zvýšenou poptávku po Braille-on-the-go - tedy situacích, kdy uživatel potřebuje snadno přenositelné zařízení, které může používat kdekoliv v terénu nezávisle na tom, že momentálně nemá k dispozici žádný stůl či jiné místo, na které by si mohl řádek položit.

Pro uživatele, kteří chtějí čtyřicetiznakový řádek s možností připojit si jej prakticky k libovolnému zařízení, je ideální volbou Focus 40 Blue. Uživatelům, kteří potřebují snadno přenositelné zařízení, které se jim vejde do kapsy a je možné jej také propojit s prakticky libovolným zařízením, může vyhovovat Focus 14 Blue. V kombinaci s iPhonem může posloužit jako zápisník - "mozek" zařízení je v iPhone a Focus 14 Blue slouží jako vstupně-výstupní zařízení. Na braillském řádku si uživatel čte a tlačítka a braillskou klávesnici používá k zadávání příkazů a samotnému psaní.

Na to, jak to funguje v praxi, se můžete podívat v následujícím videu.

Ukázka použití braillského řádku Focus 14 Blue s iPhonem

V případě, že byste si chtěli řádky vyzkoušet či zakoupit, kontaktujte pražskou firmu GALOP sro., která braillské řádky Focus Blue v České republice distribuuje. Pokud to máte blíž do Brna, můžete si nové Focusy 40 Blue vyzkoušet ve Středisku Teiresiás, Focus 14 Blue pak v průběhu následujících dnů po předchozí domluvě u mě ;-)

Související odkazy

Žádné komentáře: