Poslepu.cz na novém URL

Od ledna 2014 najdete blog na adrese poslepu.cz.

úterý 11. června 2013

Přečetl jsem: Jo Nesbø – Švábi

Švábi Jo Nesba zavedou do Bangkoku nejen hlavního hrdinu Harryho Holea, ale i nás. Autor opět skvěle vystihuje atmosféru místa, na které děj situoval. A i když jsem v Bangkoku zatím nebyl, atmosféra je vylíčena tak dokonale, že horko úzkých bangkokských uliček na mě ze stránek knihy opravdu zavanulo.

V jednom bangkockém motelovém pokoji je nalezen norský velvyslanec s nožem v zádech. V politických kruzích v Oslu vypuká panika, protože velvyslanec měl velmi úzké vazby na norského premiéra. Na místo je vyslán Harry Hole, od něhož se očekává, že vraždu "vyšetří", ale současně se moc nebude zajímat o věci, které ministerstvo nechce, aby vyšly na povrch. Což Harry ale pochopitelně neví, takže se pustí do pátrání s pomocí všech prostředků, které má k dispozici. Brzy se totiž ukáže, že se nejedná o náhodnou a ojedinělou vraždu, ale že celá situace je mnohem složitější a komplikovanější, než se na začátku vyšetřování mohlo zdát.

Tak jako doposud všechny knížky od Jo Nesba, i Šváby jsem přečetl na jeden zátah. Kniha je velmi čtivě napsána a hned od prvních stránek mě vtáhla do děje. Jo Nesbø používá styl nenadálých dějových zvratů, takže když už si myslíte, že víte, kdo je vrah, Harry na poslední chvíli vytáhne novou teorii, kterou považuje za tu konečně správnou.

Pokud jste fanoušky severské krimi, Šváby určitě doporučuji ke koupi a k přečtení.

2. díl krimi série Švábi (orig. Kakerlakkene) vychází v elektronické i papírové podobě, vydává Kniha Zlín, edice FLEET, 392 stran, překlad Kateřina Krištůfková, ISBN 978-80-87497-70-8.

Za poskytnutí reading copy děkuji nakladatelství Kniha Zlín.

A dobrá zpráva na konec - knihu si bude možné koupit už tento týden, na Velký knižní čtvrtek. Tak nezapomeňte.

Žádné komentáře: