Poslepu.cz na novém URL

Od ledna 2014 najdete blog na adrese poslepu.cz.

sobota 18. května 2013

Veřejné beta testování lokalizované verze screen readeru JAWS 14

Dnešním dnem spouštíme veřejné beta testování lokalizované verze odečítacího programu JAWS 14. Odkazy na instalační soubory a formulář pro nahlášení případných chyb najdete na adrese www.galop.cz/jaws14beta.

Všemi relevantními podněty se s kolegy budeme zabývat a pokusíme se je zohlednit při vydání finální české verze JAWS 14, jež by měla následovat během několika týdnů.

Kromě desítek drobných vylepšení obsahuje nová verze JAWSu řadu užitečných novinek jako je například funkce Flexibilní web, podpora pro Windows 8 a syntezátor Vocalizer Direct, rozšíření funkce Korektor či vylepšená podpora standardu ARIA. Detaily najdete na stránce Novinky v aplikaci JAWS 14.

Český JAWS verze 14 podporuje všechny 32bitové edice operačních systémů Windows (XP, Vista, 7, 8) a rovněž všechny 64bitové edice Windows 7 a Windows 8. Stejně jako u verze 13 probíhá instalace v jednom kroku, součástí instalace je i Hlasový výstup HLAS pro JAWS/MAGic, takže pro instalaci na čistý počítač připojený k Internetu teoreticky stačí stáhnout a nainstalovat jeden jediný soubor.

Máte-li v počítači nainstalováno anglické vydání verze 14, je nutné je z počítače odinstalovat (včetně komponenty "Freedom Scientific Talking Installer 14") před instalací českého vydání.

Chcete-li s verzí 14 používat WinTalker Voice, Elišku či Zuzanu, je dobré tyto syntezátory nainstalovat ještě před instalací JAWSu, budou pak pro ně automaticky vytvořeny příslušné hlasové profily (přesný výčet podporovaných verzí a další technické detaily). Nově je nyní po instalaci jako výchozí syntezátor nastavena Zuzana (byla-li nainstalována), pro přepnutí na jiný hlasový profil můžete použít standardní klávesovou zkratku JAWSKey+Ctrl+eS.

Nové hlasy syntezátoru Vocalizer Direct si můžete stáhnout ze stránky Vocalizer Direct Voices.

DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ: Ačkoliv je Hlasový výstup HLAS pro JAWS/MAGic instalován spolu s JAWSem, licencován je i nadále samostatně. V rámci ukázkové verze JAWSu pracuje HLAS bez nutnosti aktivace, pro provoz s plnou verzí JAWSu je nutné HLAS samostatně autorizovat pomocí aktivačního čísla, které si mohou uživatelé platné licence Hlasového výstupu HLAS (SAPI varianta) vyžádat vyžádat pomocí webového formuláře na adrese www.galop.cz/registrace/hlas Dříve vydaná aktivační čísla jsou již v programu obsažena a není je nutno ručně zadávat.

Příjemnou práci s novou verzí JAWSu ;)

Žádné komentáře: