Poslepu.cz na novém URL

Od ledna 2014 najdete blog na adrese poslepu.cz.

neděle 12. května 2013

Prezentace přístupnosti na brněnském TEDxu

V sobotu 11. května jsme pod hlavičkou brněnského TyfloCentra společně se Seznamem prezentovali na brněnském TEDxu tématiku přístupnosti. Ptáte se, proč právě se Seznamem?

Seznam se věnuje přístupnosti cíleně a dlouhodobě a bere ji jako nedílnou součást vývoje vlastních služeb (není to tedy jen nějaká "Potěmkinova vesnice"), takže jsme rádi přijali pozvání ke spolupráci. Naše společná prezentace měla dvě části. V té první jsme prakticky předváděli, jak jsou na tom s přístupností některé ze služeb Seznamu a zodpovídali nejrůznější dotazy návštěvníků, kteří také měli možnost si sami vyzkoušet práci se screen readerem. Asi nejvíce mě zaujala svým dotazem slečna, která se přišla zeptat na to, jak mohou nevidomí lidé pracovat s dotykovými zařízeními. Při rozhovoru vyšlo najevo, že před časem viděla zavádějící reportáž na ČT24 (můj názor na ni najdete v článku Opravdu jsou nevidomí z dotykových displejů bezradní?) a myslela si, že to nejde. Tak jsme jí společně s Romanem ukázali, že to jde, a jaké možnosti v oblasti zpřístupnění nabízí iOS a Android.

Roman Kabelka předvádí braillský displej

Druhou částí našeho stánku pak byla herna, v níž si mohli účastníci TEDxu zahrát PC hru Sound Fall (úkolem ve hře bylo poznat, jestli se zvuk ozývá vlevo, vpravo nebo uprostřed) a zasoutěžit si o drobné dárky od Seznamu a z HapAteliéru. Zájem o soutěž byl velký (během dne se nám v herně prostřídalo cca 50 hráčů), pořadí na prvních místech tabulky výsledků se průběžně během dne měnilo a soutěž tak byla napínavá až do konce.

Zájem o hry poslepu byl velký

Závěrem bych rád poděkoval všem, kdo na stánek přišli - ať už si zahrát hru, seznámit se s přístupností v pojetí Seznamu či se na něco z této tématiky zeptat. Dále Ireně Zatloukalové a BoBovi Marvanovi za pozvání i za skvělou spolupráci před i během akce a stejně tak kolegům z týmu Blind Friendly Webu - Romanovi, Jirkovi a Martinovi.

Fotogalerie na Flickru

Fotogalerie na Flickru - TEDx Brno, 11. 5. 2013

Žádné komentáře: