Poslepu.cz na novém URL

Od ledna 2014 najdete blog na adrese poslepu.cz.

středa 5. září 2012

Infografika a přístupnost - jde to vůbec dohromady?

V poslední době se stále častěji setkávám s prezentováním informací ve formě infografik. Až mám občas pocit, že jsem se v čase posunul o 10 let zpět, kdy kralovaly obrázkové weby - na web se dal nějaký naskenovaný leták a nazdar ;-), web byl hotový.

Infografiky jsou z obecného úhlu pohledu fajn a jako takové je nijak nezavrhuji. Naopak dost často prezentují informace v mnohem stravitelnější a přehlednější podobě, než kterou je jen samotný text. Horší už to ale je s jejich přístupností, protože informace a vztahy mezi nimi jsou znázorněny pouze vizuálně. Což některým uživatelům znesnadňuje se s obsahem takové infografiky seznámit a také robotům vyhledávacích služeb komplikuje až znemožňuje najít obsah, který je infografikou prezentován. Co tedy lze pro lepší přístupnost infografiky udělat?

Jak vytvořit přístupnou infografiku?

  • Doplňte ke grafickým prvkům textovou alternativu. Všechny informace, které jsou vyjádřeny pouze graficky, je potřeba textově popsat. Což vzhledem k tomu, že informace máte dost pravděpodobně někde uloženy i v prostém textu, tak s textovým přepisem zpravidla není problém.
  • Strukturujte obsah. Při vytváření alternativní verze je důležité nezapomenout i na vazby mezi informacemi a převést je do textové alternativy - doplnit například nadpisy, seznamy... Prostě všechny informace a vztahy mezi nimi, které lze vnímat pouze zrakem, musí být v textové verzi zachyceny.
  • V HTML/PDF verzi můžete udělat i aktivní odkazy ;-)
  • Dbejte na dostatečný kontrast a rozumnou velikost písma.
  • Nabídněte infografiku v dostatečné velikosti, aby i při větším či velkém zvětšení byly informace na ní stále čitelné.
  • Informace prezentuje stručně, jasně a srozumitelně.

Dobré příklady táhnou

Pokud hledáte inspiraci, jak vytvořit přístupnou infografiku, tak mezi příklady přístupně vytvořených infografik určitě patří Web Accessibility for Designers či Americans With Disabilities Act 22nd Anniversary.

Web Accessibility for Designers infographic with link to text version at WebAIM.org

Související odkazy

Žádné komentáře: