Poslepu.cz na novém URL

Od ledna 2014 najdete blog na adrese poslepu.cz.

čtvrtek 8. prosince 2011

Text to mp3 - knihy netřeba číst jen pomocí počítače

Před nedávnem jsem vytvořil novou verzi programu Text to MP3 pro SAPI 5. Jedná se o jednoduché rozhraní, určené k převodu textových souborů do formátu komprimovaného zvuku MP3. V praxi to znamená, že textové soubory se vám "načtou" přímo do MP3 souborů v systému nastaveným hlasovým syntetizérem.

Podporovány jsou syntetizéry, které fungují pod rozhraním MS SAPI 5, takže např Eliška od Acapelly, Zuzana od Real Speaku či WinTalker Voice od RosaSOFT. Z volně dostupných syntetizérů lze použít např open-source syntetizér Espeak.

K převodu do MP3 slouží osvědčený LAME encoder. Jeho parametry jsou nastaveny napevno tak, aby při nejmenší možné velikosti výsledného souboru došlo k co nejmenšímu zkreslení syntetického hlasu

program je schopen převádět i formáty doc, docx, rtf, htm a html, ale uživatel musí mít nainstalován Microsoft Word 2000 a vyšší a příslušný doplněk v případě docx souborů.

V praxi program funguje tak, že po nainstalování programu stačí v kterémkoliv správci souborů označit jeden či více souborů podporovaných formátů a v menu odeslat vybrat program Text to MP3.

Kromě převodu 1:1, tzn. že k textovému souboru je vytvořen MP3 soubor stejného názvu, program umožňuje výsledné soubory dělit na uživatelem definované časové úseky, což se hodí hlavně při čtení knih pomocí MP3 přehrávače. V takovém případě je vytvořen adresář se stejným názvem jako zdrojový soubor a v něm jsou umístěny očíslované úseky patřičné délky a soubor s playlistem. To kvůli přehrávačům, které primárně nepřehrávají soubory dle adresářové struktury a playlist by mohly použít pro přehrání souborů ve správném pořadí.

V průběhu převodu lze program podobně jako např WinRAR dát na pozadí, tedy informace o probíhajícím převodu bude vidět pouze na systémové liště.

Po dokončení převodu je vypsána souhrnná informace s údaji o převedených souborech.

V případě dotazů k programu, návrhů na vylepšení či informací o chybách mě neváhejte kontaktovat na e-mailové adrese jiri.fenz@tiscali.cz. Mnoho úspěšně převedených souborů přeje Jiří Fenz.

Související odkazy

2 komentáře:

Pitrsonek řekl(a)...

Ty jo to je moc dobrý nápad, škoda že jste nepřiložil do článku ukázku převodu.

Radek Pavlíček řekl(a)...

Díky za komentář, ukázku jsem k článku doplnil.