Poslepu.cz na novém URL

Od ledna 2014 najdete blog na adrese poslepu.cz.

úterý 20. prosince 2011

Praktické postřehy o přístupnosti Ice Cream Sandwich

Google v Androidu 4.0 přináší plnohodnotnou podporou dotykových zařízení, která jsou v současnosti aktuální trendem v oblasti mobilních telefonů. Matěj Plch prakticky vyzkoušel přístupnost telefonu Galaxy Nexus s Androidem 4.0 a na svůj blog sepsal své první praktické postřehy z ovládání tohoto mobilního telefonu. Ten nevidomým uživatelům nabízí rychlou hlasovou odezvu díky nadupanému hardware a screenreader TalkBack v kombinaci s hlasem Iveta na něm funguje bez zbytečných zadrhávání. Velkých změn doznala položka Usnadnění, obsahující například položku "Explore by touch", umožňující nevidomým uživatelům práci s dotykovým displejem ve speciálním módu, či položku Velký text, dovolující využívat zvětšené písmo v celém systému.

Velkých změn doznala pracovní plocha. U spodní hrany displeje se nachází virtuální tlačítka a nad nimi pět základních ikon, jejichž obsah se kontextově mění podle toho, v jaké části systému se zrovna uživatel nachází, či s jakou aplikací pracuje.

Ovládání dotykového displeje poslepu vyžaduje cvik, prostorovou představivost a dobrou paměť, protože je třeba si pamatovat, kde se který prvek nachází. Což je rozdíl oproti konkurenci v podobě Applu, která má dotykové ovládání koncipováno jinak a nabízí způsob ovládání, který po uživateli nevyžaduje pamatovat si pozici každého prvku.

Matěj se ale i přes počáteční obtíže s novým ovládáním na novinky rychle zvykl a většinu přepracovaných funkcí ocenil.

Podrobnější informace se můžete dočíst v Matějových článcích Android 4.0: Nejpodstatnější změny a první dojmy a Ice Cream Sandwich: Přístupnost pod drobnohledem.

Žádné komentáře: