Poslepu.cz na novém URL

Od ledna 2014 najdete blog na adrese poslepu.cz.

sobota 16. dubna 2011

Využití moderních technologií při navigaci nevidomých

Každý nevidomý je více či méně nucen chodit sám po městě - ať již za nákupy, či prostě jen najít dům kamaráda, kterého jde navštívit. Je samozřejmé, že nejdůležitější věcí, kterou člověk při takovémto pohybu potřebuje, je bílá hůl a nějaká ta dávka orientačního smyslu. Nicméně stejně důležité mi v tomto ohledu přijdou ještě dvě další věci. Jednak dostatečná motivace a pak alespoň relativní znalost trasy.

Chodit s bílou holí vás naučí buď ve škole (pokud jste nevidomí od narození), nebo v Tyfloservisu (pokud jste o zrak přišli v průběhu života). Pracovníci Tyfloservisu vám také mohou pomoci naplánovat vaši trasu a postupně se ji s vámi naučit. Tento postup je ale vhodný spíše pro trasu, kterou budete používat více než jednou (například z domova do zaměstnání či do školy). Při chůzi také můžete využít služeb vodicího psa.

Motivaci v sobě musí najít každý sám, nicméně s relativní znalostí trasy či zjištěním místa, kde se zrovna nacházíme, nám mohou pomoci moderní technologie.

V první řadě může jít o mapy na webu. Možná si řeknete, že mluvím poněkud z cesty, přece jen internetové mapy jsou v první řadě velmi grafickou záležitostí, nicméně využití pro nevidomé se při troše snahy najde. Každá větší mapová služba - ať již jde o Mapy.cz nebo o Google Mapy - disponuje funkcí pro plánování tras. Pokud do takovéto funkce zadáte startovní a cílovou adresu, dostanete popisu cesty včetně ulic, kterými budete procházet, přesných vzdáleností a informací, kde a kam máte zatočit.

Pro přibližnou představu o průběhu cesty je tato funkce velmi užitečná, protože když už se pak někoho ptáte na cestu, máte alespoň relativní přehled o svém okolí. Dalším velkým pomocníkem jsou jízdní řády Idos. V některých městech, Brno nevyjímaje můžete krom zastávek MHD použít pro vyhledávání i ulice. Může to zlepšit přehled o zastávce, na které máte vystoupit, abyste váš cíl měli co nejblíž. Krom ulic lze vyhledávat například instituce, divadla, nemocnice a podobně, takže v kombinaci s plánovačem tras lze dosáhnout velmi zajímavých výsledků.

Další možností, jak zlepšit přehled o místě, kde se nacházíte a o vašem okolí je program Loadstone, o kterém se podrobněji zmíním v samostatném článku. Abych vás patřičně navnadil, prozradím jen, že jde o GPS navigační program, který je napsán přímo pro nevidomé, takže všechny jeho funkce jsou pohodlně ovladatelné. Krom Loadstone lze s GPS využít i Ovi mapy od Nokie, které jsou již částečně podporovány například odečítačem Mobilespeak. Tuto možnost se chystám testovat, takže ji rovněž zmíním v samostatném článku.

Další nezanedbatelnou možností zlepšení povědomí o trasách je využití služeb Navigačního centra SONS. Jedná se o výjimečnou a velmi praktickou službu, která mně osobně už mnohokrát pomohla. Jsou zde schopni na mapách například najít nejbližší zastávku MHD od místa, které hledáte, pomoci vám s popisem trasy, najít spoje v jízdních řádech, případně určit vaši polohu pomocí navigační jednotky, která přes GPS zjistí, kde se právě nacházíte. Více informací o těchto službách se dozvíte na webu Navigačního centra SONS.

Zajímavé může být k navigaci použít také geolokační hry, jakými jsou Foursquare nebo Gowalla. I těm se budeme věnovat v samostatném článku.

Samostatný pohyb je dle mého názoru jednou z nejdůležitějších dovedností, kterou nevidomý pro život potřebuje a každá věc, která nám jej usnadní, je velmi vítaná. Proto předem nelamte hůl nad novinkami a zkoušejte všechno, co jde, abyste v co největší možné míře zlepšili svou samostatnost a oprostili se tak od přímé závislosti na lidech, které zrovna potkáte.

Odměnou vám může být třeba pocit, že jste něco nového zvládli nebo alespoň radost z toho, že jste to v první řadě zkusili sami.

Autorem článku je Jiří Fenz.

Žádné komentáře: