Poslepu.cz na novém URL

Od ledna 2014 najdete blog na adrese poslepu.cz.

pondělí 21. března 2011

Kindle pod lupou aneb přístupnost Kindle pro slabozraké

Čtečka Kindle je v České republice stále populárnější. Pojďme se podívat, jaké možnosti tato čtečka nabízí slabozrakým uživatelům a zda je pro ně zajímavé vůbec uvažovat o její koupi.

Proč si Kindle pořídit?

Zde jsou důvody asi stejné, jak u běžné populace. Pro mě osobně byla stěžejní nízká hmotnost a rozměry (a tudíž snadná přenositelnost), příjemně čitelný displej, dlouhá výdrž na baterii a v neposlední řadě také cena, která je včetně dopravy z USA cca 2 900 Kč. Výhodu čtečky také vidím v tom, že mám v jednom zařízení uloženu spoustu dokumentů a mám je tak kdykoliv k dispozici.

Nákup Kindle

Při nákupu mají slabozrací uživatelé stejné možnosti jako ostatní. Kindle si mohou koupit buď přes Amazon.com (což s sebou nese nižší cenu, ale vyžaduje znalost angličtiny a „ochotu“ platit kartou přes Internet), nebo si ji koupit v ČR se všemi výhodami i nevýhodami, které toto řešení má. Já jsem zvolil první variantu a byla naprosto bezproblémová. V pátek v noci jsem si Kindle objednal, ve středu dopoledne jsem jej měl doma.

Kindle - detail ukázky práce s menu pomocí asférické lupy

Práce s čtečkou

Klávesnice Kindle je díky svému zpracování a oddělení jednotlivých tlačítek dobře hmatná a Kindle sám o sobě disponuje funkcemi pro zpřístupnění textu. Uživatel si může nastavit velikost písma, typ písma, mezeru mezi řádky a počet slov na řádek. Bohužel písmo v „dialogu“, ve kterém se toto nastavení provádí, je ve standardní velikosti, takže k nastavení čtečky si musí slabozraký uživatel vzít na pomoc nějakou jinou lupu.

Kindle - ukázka práce s dialogem pro přizpůsobení písma pomocí asférické lupy

Se stejným problémem se pak uživatel potýká i při práci na úvodní obrazovce, v menu či při psaní poznámek. Zde je třeba opět použít lupu, což většinou není problém, protože uživatelé, kteří nějakou příruční lupu potřebují, ji nosí s sebou a principielně je jedno, jestli si pomocí ní prohlížejí něco v běžné knížce, nebo na Kindle.

Čtení textů

Čtení textů je bezproblémové díky poměrně bohatým možnostem nastavení toho, jak má být text zobrazen. Ovládání Kindle je intuitivní a i s horší kontrolou zrakem se dá zvládnout. Klávesy pro listování jsou dobře hmatné a při běžném čtení uživatel prakticky nic jiného nepotřebuje.

Kde získat texty

Knížky

Kromě standardních možností (tj. například nákup knih přes Amazon.com či využití bezplatných českých zdrojů) mají uživatelé možnost bezplatně si stahovat knížky z knihoven digitálních textů, které jsou určeny právě pro uživatele s těžkým postižením zraku. Například Knihovna digitálních dokumentů obsahuje k dnešnímu dni přibližně 19 tisíc titulů (periodik i neperiodik).

Noviny, časopisy

Při objednání zasílání časopisů opět přichází ke slovu přístupnost webu, protože zasílání běžných novin či časopisů do Kindle se objednává přes web. Je tedy potřeba, aby stránka s objednáním zasílání byla přístupná (což ale zpravidla za pomoci softwarové lupy není problém). Uživatel si pak ještě musí povolit zasílání v nastavení svého účtu na Amazon.com, takže i zde hraje roli přístupnost webu a znalost angličtiny.

Vlastní texty
Vlastní texty lze do Kindle dostat dvěma způsoby – buď Kindle připojit přes USB k PC, nebo je do něj zaslat mailem. Připojení přes PC je bezproblémový a přístupný způsob, protože pokud uživatel používá PC, tak má jistě jeho přístupnost nějak – typicky pomocí softwarové lupy – vyřešenu. I druhý způsob je bez obtíží. Práci s e-mailem slabozrací uživatelé zvládají, nutné je však opět na webu Amazon.com povolit adresu, z níž bude uživatel texty posílat.

Sám zatím Kindle používám více ke čtení novin, časopisů a vlastních textů, než ke čtení knih. Pokud si chci zkrátit cestu z práce a v trolejbusu si například přečíst a udělat korektury článku, který jsem napsal, nemusím ho už tisknout, ale pošlu si jej do Kindle, kde si jej přečtu a udělám si k němu poznámky.

Kindle - dialog pro přizpůsobení písma

Závěr

Slabozrakému uživateli, který hodně a rád čte nebo pracuje s větším množstvím dokumentů, umí anglicky natolik, že si poradí s webovým rozhraním Amazon.com a ke kompenzaci jeho zrakové vady mu dostačují možnosti, které Kindle nabízí, mohu Kindle bez váhání doporučit. Jeho přístupnost je na dobré úrovni a i s omezeními, která má a kdy je nutné použít příruční lupu, jej lze bez větších obtíží používat.

A na úplný závěr nabídka pro slabozraké čtenáře mého blogu: pokud Vás Kindle zaujal a chcete si přístupnost Kindle před jeho pořízením vyzkoušet, ozvěte se mi, rád Vám jej předvedu.

Fotogalerie

Amazon Kindle pod lupou

Další zdroje informací

7 komentářů:

Martin H. řekl(a)...

Ve firmware 3.1 (nevím jestli tam byla i dříve) je v nastavení možnost zapnout Voice Guide. Pak to anglicky přečte vybranou položku v menu, a nebo i v tom dialogu pro nastavení velikosti písma.

Radek Pavlíček řekl(a)...

Díky za komentář. O VoiceGuide vím, ale nechal jsem si ho až do dalšího článku o Kindle pro nevidomé ;-)

Jisté řešení by to bylo, ale protože se VoiceGuide musí spustit přímo z menu a nemá klávesovou zkratku jako třeba TTS pro čtení textů, tak je k jeho spuštění opět třeba nějaká další lupa, pomocí níž si ho v tom menu najdu.

Více v dalším díle ;-)

Mioslav Ponkrác řekl(a)...

Pokud si pamatuji, je klávesová zkratka na voice. Mimo jiné mi i jí tuším i připomínalo „Settings“, když jsem tuhle věc povoloval.

Dokonce jsem osobně vyzkoušel, že se voice guide dá kdykoli klávesovou zkratkou zapnout či vypnout. Bez lezení kamkoli.

Problém Kindle je jiný, jeho procesor je slabý a Amazon to ještě programuje v Javě.

Kombinace delšího textu a zvuku (jedno jestli voice guide, nebo i předčítání) skončí tak, že se neustále objevuje čekající kolečko a Kindle se zadrhává.

Klávesových zkratek je plno, jen je třeba je najít v manuálu či na webech, protože řadu z nich Amazon přímo nezveřejnil.

Jinak Kindle je Linux, jistě by nebyl sebemenší problém vylepšit jeho sw tak aby slabozrakým daleko více vyhovoval.

Slabozraký by si ovšem, pokud možno, neměl pořizovat Kindle, který jste si koupil Vy, ale Kindle DX, který má větší obrazovku. Je o dost dražší.

Od 1.4. podraží malý Kindle, protože celníci na něj budou vybírat navíc 20% DPH. Kindle DX nepodraží, protože na něj se vybírá DPH vždy.

Radek Pavlíček řekl(a)...

@Miloslav Ponkrác

> je klávesová zkratka na voice.

Pokud mi ji prozradíte, budu rád, já ji fakt neobjevil. Ve všech materiálech, které jsem k tomu našel, je odkazováno na zapnutí/vypnutí přes Settings. TTS lze zapnout/vypnout zkratkou (Shift + Sym).

> Slabozraký by si ovšem, pokud
> možno, neměl pořizovat Kindle,
> který jste si koupil Vy, ale
> Kindle DX, který má větší
> obrazovku. Je o dost dražší.

Co jsme s kolegy zkoušeli, tak pro čtení jako takové je "malý" Kindle vyhovující (samozřejmě ale jen pro určitou skupinu uživatelů.)

Problémy jsou opravdu spíš v té práci s menu, úvodní obrazovkou, atp. - ale ty se dají velmi snadno vyřešit tou příruční lupou. Kindle DX zatím osobně nevidím kvůli vyšší ceně jako cestu/řešení, úspěch "malého" Kindle je právě i díky ceně.

Mioslav Ponkrác řekl(a)...

Až budu u Kindle propátrám.

Já už stejně nemám Kindle v původní podobě. Po instalaci lauchpadu, který umožňuje tvořit klávesové zkratky zcela libovolně a spouštět další programy funguje leccos.

Jinak na čtení jsem si poměrně oblíbil fbkindle. Právě kvůli bohatosti a domyšlenosti klávesových zkratek. Prostě čtu a jednopísmenné zkratky provádějí mnoho úkonů. Například přepnutí mezi čtením na výšku a na šířku je jediná klávesa R (tuším). Je to luxusnější, než originál Amazon a na plain text geniálnější. Jako bonus to umí číst mnoho dalších formátů jako třeba epub, nebo Windows manuál chm.

Voice Guard i TTS jsem vypnul spíše pro malý výkon Kindle, už to nestíhal.

Co mě u Kindle mrzí je jeho mizerná organizace v dokumentech. Jakmile tam člověk nahraje pár desítek dokumentů, tak se v tom obtížně orientuje. Jediná možnost je setřiďovat do kolekcí, které ale nejde vnořovat.

Kromě toho kolekce nejde rozumně třídit. Pokud se dá třízení podle abecedy, proplétají se s polečně s knihami. Pokud se dá podle kolekcí, tak je třídí nějak náhodně.

Stejně tak jsem nepochopil, proč když dojedu na poslední knížku v seznamu na stránce, proč dalším posunem neprojdu na další stránku v seznamu, ale musím šáhnout extra na tlačítko o stránku dopředu.

Nejsem s to si představit práci třeba s 2 tisíci knih, která se do paměti v pohodě vejde.

Také jsem zjistil, že znak plus v názvu knihy mu dělá při zobrazení potíže.

Na to, že je to třetí verze, je Kindle dost uživatelsky nedoladěn.

Miloš řekl(a)...

Ahoj, Radku, zmiňuješ, že jeden ze způsobů, jak dostat do Kindle dokument je poslat ho e-mailem. Jak ale Kindle mail přijme? Má snad vlastní mailový program nebo se musí mail vybrat na webmailu? Jde i v prohlížeči zvětšit písmo? Lze Kindle připojit pomocí WiFi buď na domácí síť přžes Wifi router nebo na jiný veřejný hotspot? Jinak díky za zajímavý příspěvek. Přivítal bych, kdyby iPod byl levnější a využíval elektronický inkoust místo LCD displeje ... abych si do podobného zařízení mohl doinstalovat jízdní řád či se podíval na svou pozici GPS :) a třeba to i česky mluvilo a fungovalo to plynule :) ach ty utopie, ale věřím, že tomu tak jednou nějaká taková věc bude mít a že ta doba není až tak vzdálená. Miloš

Radek Pavlíček řekl(a)...

Miloši,

Kindle mail přijme tak, že se Ti poslaná knížka/dokument zobrazí v seznamu knih přímo v Kindle. Z žádného webmailu či programu jej tedy stahovat nemusíš.

Prohlížeč má funkci zoom, ale dost často se bohužel projevuje nešvar známý i ze stolních PC - překrývání prvků na stránce při velkém zvětšení.

Kindle k domácí (či jiné) Wi-Fi síti lze připojit.