Poslepu.cz na novém URL

Od ledna 2014 najdete blog na adrese poslepu.cz.

čtvrtek 25. června 2009

Beletrik - knihy pro zrakově postižené do kapsy

Beletrik je nový projekt firmy Galop, s. r. o., významného tuzemského dodavatele elektronických kompenzačních pomůcek pro zrakově postižené. Cílem projektu je zpřístupnit služby digitálních knihoven pro zrakově postižené nevidomým a slabozrakým uživatelům prostřednictvím mobilních telefonů s hlasovým výstupem.

Projekt je rozdělen do několika kapitol (tak jsou nazývány jednotlivé etapy projektu) a v současné době jsou známy bližší informace o prvních třech kapitolách.

Nový český hlasový syntezátor s hlasy Jirka, Iva a Honza je první kapitolou tohoto projektu a bude v nejbližších měsících zdarma nabízen uživatelům odečítacího programu Mobile Speak, oficiálně zakoupeného v České republice.

Na podzim či v zimě vyjde druhá kapitola, přehrávač Beletrik. Bude se jednat o softwarovou aplikaci, umožňující jednoduché a pohodlné čtení textových souborů na mobilních telefonech s operačním systémem Symbian Series 60 3rd Edition, které již dnes používají stovky zrakově postižených. Pro uživatele ozvučených mobilních telefonů, zakoupených u firmy Galop, bude přehrávač taktéž nabízen zdarma.

Ve stejný čas by měla být k dispozici i třetí kapitola projektu, snadný přístup ke službám digitálních knihoven pro zrakově postižené přímo z prostředí aplikace Beletrik.

Bližší informace o projektu jsou k dispozici na www.beletrik.cz, případně v nahrávce z letošní prezentace na Tmavomodrém festivalu.

Držím Beletriku pěsti, ať se mu daří a je svým uživatelům brzy k užitku.

Žádné komentáře: