Poslepu.cz na novém URL

Od ledna 2014 najdete blog na adrese poslepu.cz.

středa 8. dubna 2009

Jak dopadlo testování přístupnosti webů v Bibliowebu a Zlatém erbu 2009?

Během uplynulých týdnů jsme se velmi aktivně věnovali testování přístupnosti. V soutěži Biblioweb 2009 jsme otestovali 43 webů, ve Zlatém erbu 2009 pak 28 webů.

Testovalo nás celkem 9 - 4 nevidomí, 3 těžce slabozrací a já s kolegou, takže testy byly opravdu důkladné a zaměřené na reálnou přístupnost webů. Různorodost našeho týmu testérů zajišťuje otestování webu handicapovanými uživateli s různými znalostmi a zkušenostmi, což testování více přibližuje reálnému používání webu touto skupinou uživatelů. Já a kolega jsme pak přístupnost hodnotili podle vybraných pravidel pro tvorbu přístupného webu s ohledem na aktuální trendy v oblasti přístupnosti. Výsledky jsme v rámci každé skupiny testerů zprůměrovali, pak udělali průměr těchto tří čísel, zaokrouhlili a výsledek byl na světě. Kromě bodového hodnocení každý testér web stručně okomentoval (co se mu líbilo či nelíbilo a proč tedy dal právě tolik bodů, kolik dal).

V soutěžích jsme také nominovali jeden ze soutěžních webů na cenu za nejlepší bezbariérový web. Každý z hodnotitelů přístupnosti měl možnost navrhnout až tři weby na tuto cenu. V Bibliowebu to bylo celkem jednoznačné, 8 z 9 možných nominací získal web Knihovny v Kondraci, ve Zlatém erbu byl letos docela těsný souboj mezi Petrovicemi a Ratměřicemi, který nakonec těsně (5:4) vyhrály Petrovice. Vítězům i Ratměřicím gratulujeme (před zaokrouhlením byl bodový rozdíl 3 setiny a rozhodla ta jedna nominace navíc).

Výsledky obou soutěží jsou již tradičně vyhlašovány na konferenci ISSS, které jsme se v pondělí a v úterý také zúčastnili. Podrobné výsledky testování (slovní komentáře poskytujeme provozovatelům soutěžících webů na vyžádání), příspěvky ve sborníku či podklady k prezentacím jsou k dispozici ve zprávě Naše účast na konferenci ISSS 2009.

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Škoda, že v krajských kolech Zlatého erbu nejsou mnozí hodnotitelé na úrovni, která by se aspoň trochu blížila kvalitám hodnotitelů celostátního kola. Pořád nemůžu rozdýchat hodnocení 0,5 webu, který byl stavěn s cílem splnit do puntíku "Pravidla tvorby přístupného webu" + zák. 81/2006 Sb.

Radek Pavlíček řekl(a)...

A který web to byl? Klidně můžete soukromě na můj mail. Testovat přístupnost i v krajských kolech už je bohužel nad naše možnosti.