Poslepu.cz na novém URL

Od ledna 2014 najdete blog na adrese poslepu.cz.

úterý 20. ledna 2009

Testování kontrastu barev

Požadavek na dostatečný barevný kontrast obsahuje každá pořádná metodika přístupnosti. Tvůrci webů dnes mají k dispozici několik nástrojů, které jim mohou s testováním a úpravou dostatečného barevného kontrastu barev pomoci. Požadavky, co ještě je kontrastní, a co už ne, se průběžně mění, proto je vždy vhodné zvolit nástroj, který odpovídá aktuálním trendům.

Mezi ně patří i nový a jednoduchý on-line Color Contrast Checker, který nabízí vše potřebné pro posouzení dostatečného barevného kontrastu - v základní výbavě mi chybí pouze kapátko pro snadné nabrání testovaných barev přímo z webové stránky. Color Contrast Checker připravil Jared Smith z WebAim.org. Nástroj je to šikovný, obzvlášť v případě, kdy není po ruce vynikající desktopový Colour Contrast Analyzer, na který nedám dopustit.

Pokud Colour Contrast Analyzer také používáte, doporučuji upgradovat na verzi 2.2, která při testování zohledňuje požadavek pravidla 1.4.3 z finální verze metodiky WCAG 2.0 - minimální kontrastní poměr 4,5:1 pro běžné písmo do velikosti 18 bodů nebo tučné písmo do velikosti 14 bodů. V přechozí verzi (a třeba i v českých pravidlech přístupnosti) je požadována hodnota minimálně 5:1. Požadavek pro běžné písmo nad 18 bodů nebo tučné písmo nad 14 bodů se nezměnil a i ve finální verzi metodiky WCAG 2.0 je 3:1.

Související odkazy

Žádné komentáře: