Poslepu.cz na novém URL

Od ledna 2014 najdete blog na adrese poslepu.cz.

čtvrtek 11. září 2008

Produkty Dolphin ve verzi 9

Společnost Dolphin Computer Access Ltd. nedávno uvolnila devítkovou řadu svých produktů. Ta přináší několik zajímavých novinek, s nimiž bych vás rád seznámil.

Český hlas Zuzana

U devítkových verzí produktů od Dolphinu (Hal, Supernova, Lunar Plus) je součástí standardní dodávky syntetizér Real Speak Solo s českým hlasem Zuzana, o kterém jsem psal nedávno. Pokud Vás tento hlas zaujal a chcete si jej vyzkoušet v praxi, stáhněte si třicetidenní demoverzi některého z produktů Dolphinu a vyzkoušejte si Zuzanu i při běžné práci s PC.

Web

V oblasti prohlížení webových stránek došlo k výrazným změnám. Byla úplně přepracována podpora objektového modelu v Internet Exploreru. Supernova je díky tomu při pohybu na webu v Internet Exploreru pomocí automatického virtuálního kurzoru podstatně rychlejší než tomu bylo u předchozích verzí.

Další novinkou jsou tzv. rychlé navigační klávesy pro posun po jednotlivých prvcích stránky. Obdobnou funkcí již konkurenční programy dávno disponují, proto je velmi dobře, že nyní jsou horké navigační klávesy k dispozici i v programech od Dolphinu. Pro pohyb po konkrétních prvcích webových stránek byly zavedeny jednopísmenné klávesové příkazy (pro nadpis H, pro odkaz L apod.). Pro pohyb vpřed se používají horké klávesy v kombinaci s Dolphin klávesou (tj. běžně s
CapsLockem), pro pohyb zpět s Shiftem a Dolphin klávesou.

Byl rozšířen nástroj pro zobrazení seznamů různých prvků v dokumentu (nejen na webu, ale i ve Wordu nebo Excelu). Dříve byly seznamy oddělené (např. Dolphin klávesa + 1 vyvolala seznam odkazů, Dolphin klávesa + 2 seznam nadpisů atd.). Teď jsou všechny seznamy v rámci jednoho dialogu a každý seznam je umístěn na samostatné kartě. Tento dialog lze vyvolat Dolphin klávesou + Tabulátor, a pak je možné se přepnout na požadovanou kartu. Výhoda tohoto řešení spočívá v tom, že si uživatel nemusí pamatovat klávesy pro vstup do jednotlivých seznamů. Pokud uživatel preferuje přímý přístup na kartu, může si pomocí odpovídající klávesové zkratky otevřít dialog přímo na konkrétní kartě.

Office 2007

Podpora aplikací sady Office 2007 je zakomponována už ve verzi 8, devítkové verze přinášejí zlepšení čtení pásu karet včetně identifikace skupin objektů a bublinové nápovědy. Supernova může u aktivního prvku přečíst horkou klávesu pro rychlý přístup a stručnou nápovědu k funkci daného prvku.

Související odkazy

Děkuji kolegovi Honzovi Šnyrychovi za pomoc při přípravě tohoto spotu.

Žádné komentáře: