Poslepu.cz na novém URL

Od ledna 2014 najdete blog na adrese poslepu.cz.

pátek 25. ledna 2008

Přípravy vyhlášky o přístupnosti se blíží do finále

Práce na nové vyhlášce o přístupnosti, která by měla platit od 1. března 2008, se blíží ke konci. Meziresortní připomínkové řízení skončilo a nyní se čeká na podpis pana ministra. Je předpoklad, že do konce ledna by vyhláška měla vyjít ve sbírce zákonů.

Poslední verzi návrhu vyhlášky si můžete stáhnout z www.blindfriendly.cz/ruzne/navrh-vyhlasky-o-pristupnosti.pdf (57,7 kB). Změn oproti návrhu, který šel do meziresortního připomínkového řízení, je minimum, a spíše než o faktické změny se jedná o přeformulování znění některých pravidel. Pro snazší porovnání jsem změny v posledním návrhu vyznačil pomocí komentářů.

Z praktického hlediska bude velmi důležitý metodický pokyn, který by měl vyjít současně s touto vyhláškou. Jeho základem by měl být výklad pravidel podle materiálu z projektu výzkumu a vývoje Přístupnost webových stránek orgánů veřejné správy.

Související odkazy:

3 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Tak jsem si to celé pročetl a zarazil mě trochu bod 27:

Prvky značkovacího jazyka, které jsou párové, musí mít vždy uvedenou počáteční i koncovou značku.

Můžeš mi, prosím, objasnit důvod zařazení tohoto bodu? Připomínám, že HTML specifikace povoluje vypuštění koncových značek.

Radek Pavlíček řekl(a)...

Znění pravidla tak, jak jsme je navrhli s Davidem, bylo

Prvky značkovacího jazyka mají vždy uvedenu počáteční a koncovou značku, vyjma situace, kdy to použitá specifikace nevyžaduje.

Proč to vyjmutí situace bylo v návrzích vyhlášky, které připravovalo MV, vyřazeno, netuším.

Ještě je šance, že to bude zapracováno v metodickém pokynu, ten ale zatím není hotov.

Anonymní řekl(a)...

Formulace bodu 27 je sice fakticky nespravna, ale v praxi nicemu nevadi, protoze kazdy rozumny tvurce webu koncove znacky zapisuje aneb chceme se v kodu vzdy dobre vyznat.